Slovenien!

Ja, nu ska Slovenienresan sammanfattas :)

Resan kan jag helt enkelt säga började klockan halv tio på söndagskvällen och slutade äntligen runt elva på måndagskvällen. Jag åkte bil från Karlskrona till Malmö. Därifrån tåg från Malmö till Berlin, under natten. Färja från Trelleborg. Frukost i Berlin, tåg till München och lunch där. Sedan vidare igenom Österrike till Villach. Därifrån buss genom hela Slovenien till Portoroz. Där hämtades vi med bil och kördes till Piran. Framme!!!


Tåget från Malmö!


bjuder på denna tjusiga bild från Malmö, tagen av mamsi innan hon åkte hemåt! KM i byxorna han hade nästan alla dagar ;)

l
usikten från tåget (i Österrike?)


Nu kommer massa bilder från lilla Piran (4600 invånare, spetsen på Slovenien. Några mil till Kroatien på ena sidan och Italien på andra!)



Tartini, en Piransk violinist står som staty mitt på tartinitorget :) Fancyfancy!


typiska hus i Piran :)


Vilken solnedgång va!


venedig!! Gondoltur är ju givet! brukar kosta mellan 120-200 euro, dvs ibland 2000 sek!!! Vi fick rejäl rabatt av venezialines som vi åkte dit med, supertur :)


Markusplatsen! Maffigt som maffian måste jag säga. Grattis till alla som byggde denna vackra byggnad.


Rialtobron och en jäkla massa turister. 100 000 turister per dag besöker Venedig!


Varsågod alla som vill se en helfestlig bild på en enorm hatt och typ ett kg melon. Så uselt att det är underbart!
De sålde massa frukt på ett ställe, mycket smart tänkt av tjejerna som sålde, det gick åt!


Eftersom det var 38 grader i Venedig satt en glass ganska fint!

Nu byter jag raskt till Ljubljana-bilder! :)


-
Åh, vilka fina slovenska glasgrejer!
-Oj, mer slovenska glasgrejer.
-Jäklar, hur mycket glas kan man göra?
-Nej... Nej, snälla. Jaha. Mer glasgrejer.


Vy från alldeles för högt upp. Tjusigt!


Utanför Skocjan (mellan Piran och Ljubljana ungefär) grottorna! Vi gick ca 400 trappsteg uppåt. Efter fem "jo, men nu är det nog inga fler steg" var jag gaaaanska sur. Men det var riktigt fint där och rodnaden på kinderna la sig :)



lipica! Kända för sin uppfödning och uppvisningarna med Lipizzanerhästar! De är dressyrhästar som gör skolor ovanför marken, t.ex. capriole! Detta är ett avelssto och hennes föl. Det kommer bli helt vitt med åren :) Om det är en kille kommer han inom ett halvår åka till Lipicas andra ställe i Postojna och bo där tills han är 3-4 år. Vid 4 års ålder börjar dressyrträningen. Vid 6-7 års ålder plockas de bösta dressyrhästarna ut och fortsätter tränas i flera år innan de börjar med showerna. Andra blir valacker och säljs eller blir avelshingstar och körhästar kombinerat och stannar på Lipica!


detta är en hingst som står i toppstallet, med boxar på 5x4 m! Dvs 20 kvadratmeter. Han står i det stallet eftersom han är en utav de bästa dressyrhingstarna. Det finns bara 5 blodslinjer, denna är en naepolitano. Alla hingstar har blodslinjens namn först och sedan mammas namn. Valacker och ston får egna namn.
Andra som står i superstallet eller vad amn ska säga är t.ex. pensionärer på 23 och 24 år, som kommer bo på Lipica hela livet. Andra är de bästa dressyrhingstarna och avelshingstarna!
Stallet är alltid lugnt och tyst och har superbra luftkonditionering och alltid samma temperatur pga de supertjocka väggarna. därför är det bäst att stå i det stallet :) utom storleken på boxarna då!
Eftersom det finns 400 hästar i Lipica kan tyvärr inte alla stå i såna här stall :/


trieste!
Trieste är en italiensk stad bara några km från Lipica, som ligger i Slovenien. Det var superfint där!! Men har inte så många kort tyvärr :( Men fint var det!


piran igen!
Detta är från en utkiksplats med en kyrka. Foton är på vårt hotell, vi bodde i den blå delen, fast med havsutsikt, alltså på andra sidan :) Mycket stiligt hotell.


Verkligen så Piran! tagit under den enda dagen då det var över 35 grader. Min enorma hatt kom väl till pass :)

Sista bilden:

Behöver jag ens säga hur goda dessa glassarna var? behöver jag ens säga att detta var vårt favoritglasställe? Hmm, nej. Grrrrrrrymma glassssar!


mer som hände i piran som jag inte har kort på:
*Vi råkade gå förbi värsta nudiststranden. Var liiite oförberedd.
*Vi såg två riktiga delfiner!! på typ 20 m håll bara! De var helt underbara!
*En servitör förstod att vi var svenskar och sa "eska ni hare?" vi bara "what??" och han sa helt förvirrat och misstänksamt "if you are swedish you must understand..? Eska ni hare, what would you like to have?" oh, vad ska ni ha?" hehehehhe pinsamt skratt!
*KM frågade samma servitör om han visste vem pappa var och så, eftersom han är slovesnk. Och typ om Zalar är ett vanligt namn etc. "Was he famous in the 70's?" frågade servitören. "Yes" svarade Magnus och servitören kontrade "Well, i was born in 1976". Hmm, pinsamt för Magnus som trodde att killen var minst 40.
*Vi spelade runt 50-60 omgångar UNO.


Ja, det var det! Härlig resa men skönt att vara hemma!

Ikväll terminens första Camillaträning. Jag ska såklart inte vara med, eftersom Lucebuspuss inte är frisk, men Moa ska rida Callepedal. Härlgit med camilla igen :)
Har nog inte berättat förresten att Moa har en ny liten kompis hemma... Ett liten sto som heter Grynet och som är... 175 cm hög!!! Jäklar. Men hon är väldigt söt. Det är calles förra ägares andra häst som Moa ska rida tills hon säljs.
Så om någon vill ha en trevlig, stor, fux efter Baloubet vid namn Gwen de Rouet, så har vi lilla Grynis här!
Haha.
Nu är det mat!

Ciao så länge.


Kommentarer
Postat av: Miro

Härlig reseskildring!

Kram Pappa

2009-08-07 @ 07:06:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0